ZÜMMisuli 1. nap – Méhfajcsoportok

A ZÜMMisuli 1. napján meg fogjuk nézni azt, hogy mégis milyen méhfajcsoportok léteznek. Izgalmas téma, mert bizony nem csak egyfajta csoport létezik, és a legtöbbjükről csak kevesen tudnak. Azért, hogy picit könnyebb dolgunk legyen a csoportosítás során, 3 fő pont alapján vesszük őket górcső alá.

Szerveződés: megnézzük minden egyes méhecske esetében, hogy egyedül érzi jól magát, vagy inkább közösségben.
Méztermelés: fényt derítünk arra, hogy termel-e mézet, vagy sem
Érdekesség: írunk pár plusz információt, ami még különlegesebbé teszi őket!

 

Mézelő méh (Apis nemzetség)

Szerveződés: A mézelő méhek háza tájékán szigorú rendszer uralkodik. Olyan társadalomban élnek, ahol mindenkinek megvan a maga nemes feladata, melyet ők egymás között osztanak fel.  A nőstények közül egyedül a királynő szaporodik, a többiek dadaként gondozzák a méhbabákat. Szegény királynőnek sok a dolga…

Méztermelés: Ahogy nevük is mutatja, a méztermelés az egyik fő sajátosságuk. A méz mennyisége természetesen nem a szorgalmukon múlik, hanem nagyon sok egyéb tényezőn: függ az időjárási tényezőktől, a méhészeti technológiáktól, az elérhető tápláléktól, valamint a táj sajátosságaitól is.

Érdekesség:  A nyugati mézelő méh (latinul: Apis mellifera) nem csak a kaptár környékén keres táplálékot. Akár 5 km-re is eltávolodik a hazától, sőt, kivételes esetekben még távolabb is. Ez olyan, mintha egy ember 2 500 km-t utazna azért, hogy élelemhez jusson. Még mindig szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy koronavírus ide vagy oda, nem kell ennyit utaznunk a táplálékért 🙂

Faliméhek (Osmia nemzetség)

 

Szerveződés: A faliméhek nem szeretik a társaságot, magányos “farkasként” repkednek.😊

Méztermelés: Köszöni szépen, de ő nem termel mézet, nincs ilyesmire ideje, mert sokkal fontosabb dolgai vannak. Például beporoznak mindent, amit csak érnek, szóval egy hihetetlen hasznos részei a beporzó társadalomnak.

Érdekesség: Az Osmia nemzetségbe tartozó faliméhek között vannak a legérdekesebb színű egyedek; fémes kék, fekete és zöld színűek, míg másokat vörös, barna vagy fekete bunda is takar. A háziméhvel ellentétben a faliméhek viszonylag kis területen mozognak, ritkán repülnek 250 méternél messzebb. Egy koncentrált, nagyon hatékony beporzó csapatról van szó, így kéretik figyelni rájuk!

 

Fullánktalan méhek(Meliponini nemzetség)

 

Szerveződés: Ahogy a nevük is mutatja, mikor osztogatták a fullánkokat, ők nem álltak sorba. Kiscsapatos játékosok; néhány száz és mintegy tízezer közötti méhet számláló kolóniákat alkotnak.

Méztermelés: Bizony termelnek, ám. Egy fullánktalan méh kolónia néhány millilitertől akár több literig terjedő mennyiségű mézet termel évente. A méztermelés a méhészeti technikáktól, az elérhető táplálékforrásoktól, valamint az egyes fajok tulajdonságaitól függ.

Érdekesség: Habár fullánkjuk nincs, de bátorságuk és lojalitásuk nekik se ismer határokat, és nem restek rágóikkal fészkük védelmére kelni, ha azt veszélyhelyzetben érzik. Ahogy egyik méhfaj sem, így a Meliponini sem veszélyes az emberre, annál inkább más rovarokra.

 

Karcsúméhek (Lasioglossum nemzetség)

Szerveződés: A méhvilág Victoria Secret szupermodelljei; a karcsúméhek. Karcsúságukkal és változatos színeikkel érdemelték ki ezt a címet. A karcsúméhek igen érdekesek oly szempontból is, hogy előfordulnak közöttük magányos és közösségben élők is.

Méztermelés: Nem, nem.  Karcsúméh gyűjtötte mézet nem fogunk ám kóstolni soha.

Érdekesség: Rendkívül érdekes dolgokért rajonganak; ezeket a méheket olyan dolgok vonzzák, amit mi emberek utálunk: az izzadtság! A karcsúméheknek az izzadtság nagyon hasznos forrás, mert egyszerre elégíti ki a sószükségletüket, és nedvesség igényüket is.

 

Szabóméhek (Megachile nemzetség)

 

Szerveződés: Magányos méhek. Nem is értjük hogy lehetnek magányosak… (Szerintünk nagyon cukin néznek ki extra bolyhos pofijukkal 😊)

Méztermelés: Ők is beporoznak, de nem termelnek mézet, helyette azzal vannak elfoglalva, hogy mindenki szívét elnyerjék kinézetükkel.

Érdekesség: Mielőtt valakiben felmerülne, nem ők készítik a karcsúméhek ruháját. 😀  Annál érdekesebb a nevük eredete; ezek a méhecskék köralakú, 6-12 mm széles darabkákat vágnak ki a levelekből, amiket aztán a peterakáshoz szükséges fészek megépítésére használnak, szóval -ahogy sok más fajtársuk – még építkezésben is jók.

 

Poszméhek (Bombus nemzetség)

 

Szerveződés: ”Államalkotók”. Ők közösségben élő méhek, ahol egy kolóniát 50-500 poszméhecske alkot, tehát jelentősen kisebb  egy háziméh kolóniánál. Egy kolónia élettartama elég rövid, konkrétan egy idény (pár hónap). A másik legcukibb fajta aki személyes kedvenceink között felsorolható. (A Facebookon kitett posztunknál, sikert aratott az a kerek bolyhos popó! 🙂 )

Méztermelés: Termelnek mézet, de rövidke életüknek megfelelően jóval kevesebbet, mint egy háziméh.

Érdekesség: Állítólag Dél-Amerikáé a szerencse, hogy a legnagyobb poszméh fajjal büszkélkedhet (Bombus dahlbomii). Ennél a fajnál a királynő mérete akár 5cm hosszú is lehet, ami meglehetőségen nagy, ha megnézzük a fajtársak méreteit. Van egy vicces elnevezése kint: „repülő egér”. Itthon ilyen „repülő egerekkel” nem nagyon találkozhatunk, viszont Európában rengeteg fajtársuk honos, és sokat hozzátesznek a mindennapi életünkhöz. Ha jobban megnézitek, akkor igazából a MiniZÜMMi nyakláncot és fülbevalót ez a méhecske ihlette!

 

Bár rengeteg dolgot lehetne még írni róluk, és hihetetlen érdekesek, ez a kis ismertető egy általános betekintést adott a méhfajcsoportokról. A célja az, hogy a következő napokban érdekesebbnél érdekesebb témákra tudjunk elkalauzolni Téged, és legyen egy pici háttértudás, amire építhetünk 🙂 Nyugi, nem kell megtanulni fejből semmit, a ZÜMMisuli végigvezet majd mindenen, hogy még többet tudj meg a kis zümmögő barátainkról.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy másoknak is felhívd a figyelmét a méhekre, akkor válj te is ZÜMMizerré mihamarabb, látogasd meg a ZÜMMizerek főhadiszállását 🙂

Találkozunk hamarosan, a következő „leckében”, ahol megnézzük majd, mi folyik a kaptáron belül 😉

Tájékoztatunk hogy a weboldalon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.
A honlapunk használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed.