ZÜMMisuli 6.nap – Méhboldogító virágok

Úgy gondoljuk, minden ZÜMMizer nevében mondhatjuk, hogy minél jobban ássuk bele magunkat a méhekkel kapcsolatos témába, annál inkább felébred a felelősség… és talán kicsit a bűntudat is mindenkiben, hogy mi, emberek sokat elveszünk minden lehetséges módon, de mi hogy és mit adhatnánk vissza? Az előző bejegyzéseinkben a méheket és méhészeket ismerhettétek meg picit közelebbről. Most elkalandozunk egy másik érdekes, és hasznos témára.

Amikor megálmodtuk a ZÜMMizériát már akkor nullkilométeresként is biztosak voltunk benne, hogy kezdettől adományozni akarunk és minden erőnkkel azon dolgozni, hogy egyre több ember beszéljen és tudjon a méhekről, jelentőségükről, drámai fogyatkozásukról és az ezzel kapcsolatos veszélyekről. Termékeink is a méhecskék iránti rajongásaink és tiszteletünk jelképei.  ZÜMMizerként támogatjátok, és veletek együtt mi is támogatjuk a profikat, az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet. Ha ezen felül bennetek is megszólal a “De mit tehetnénk még?” kérdés, akkor a következő bejegyzést ki ne hagyjátok. A mai blog kulcsszava: virágok.

 

Méhboldogító virágok 😊
avagy így legyen méhbarát a kerted, a teraszod vagy erkélyed

A természet éled, a tavasz is kinyitotta ragyogó szemeit, elkezdte díszíteni virágokkal hajkoronáját és érződik, hogy a nap is egyre inkább ereje teljében van. A tavaszi virágültetés most igazán feltöltő és élvezetes. Sok sok egyszerűen nagyszerű, csoda szép, különleges virágot gyűjtöttünk össze. Ha nincs kert, akkor csak kaspó és virágföld kell (amiket akár házhoz is hoznak, ha megrendeled) és indulhat az ültetés. Azzal, ha a kertünket úgy alakítjuk ki, hogy az a beporzást végző zümmögő (és nem csak zümmögő) barátaink számára is ideális élőhely legyen, sokat tehetünk ezekért a nagyon hasznos csöppségekért.

Ezeken a növényeken szorgoskodó csíkos apróságok nincsenek egyszerű helyzetben. A vegyszerek használata, a természetes élőhelyek méretének zsugorodása csökkenti a számukat, ami komoly probléma, a megoldás pedig nem kis kihívást jelent, főként, hogy egyre kevesebb a méhész is.

Akár hiszitek, akár nem ha:

  • megpróbáljátok mellőzni a kertben a vegyszerhasználatot, vagy kizárólag olyan vegyszert használni, ami a méhekre nem ártalmas (nagyon kevés ilyen van);
  • ha mégis permeteztek, akkor azt este teszitek, amikor a méhek a kaptárban vannak;
  • ha ide-oda kipakoltok pár kiskanálban vizet, hogy arról pont megfelelő mennyiségű ivóvizet vehessenek magukhoz (a vödrökbe gyakran belefulladnak szegények);
  • ha a növények ültetése során méhcsalogató növényekből válogattok, esetleg még egy méhecskehotelnek is helyet szorítotok a kertben, teraszon, erkélyen,

már rengeteget tettetek.

 

Következzen a virágok, amelyek nem csak titeket, de a méhecskéket és beporzókat is boldoggá teszik.

Érdemes a lenti képek alapján kiválasztani a számotokra legszimpatikusabbakat, és feldobni vele a kertet, vagy épp az erkélyt. Meglátjátok, nem marad hálátlan a kezetek munkája, érkezni fognak a kis beporzó barátaink, és teszik a dolgukat. A felsorolásban lévő virágok, egytől-egyig csalogatják a beporzókat! 🙂

Dísznapraforgó (Helianthus annuus)

 

A dísznapraforgó egynyári dísznövény, a haszonnövényként termesztett napraforgó díszváltozata. A különféle nemesített fajták eltérő virágzattal és virágszínnel rendelkeznek, melyek fajtától függően 0,5-1,5méter magas, erős száron nyílnak. A virágok színe lehet nap sárga, narancssárga, bordó, vagy krémszínű is. A különböző magasságú dísznapraforgók más-más funkciót tölthetnek be. Az alacsonyabb fajták virágágyak előterébe, vagy nagyobb kaspóba ültethetők, míg a magas fajták szoliterként, valamint térelválasztó növényként is megállják a helyüket udvaron, teraszon, erkélyen. A méhecskék pedig imádják!

 

Körömvirág (Calendula officinalis)

Gondozása kifejezetten egyszerű, akár még arra is alkalmas lehet, hogy a kicsi gyerekeket bevezessük a kertészkedés rejtelmeibe. A sikerélmény szinte biztos, hisz a növény kis odafigyelés mellett is rendkívül gyorsan kicsírázik. Amellett, hogy a kertben, vagy a lakásban vázába téve gyönyörű, kifejezetten hasznos gyógynövény is. Jól mutatja, hogy gyulladáscsökkentő illóolaját kenőcsként, és borogatásként is alkalmazzák. Virágával, salátákat és leveseket is ízesíthetünk. A körömvirág, gyűrűvirág, vagy kenyérbélvirág (Calendula officinalis) hazánk egyik legnépszerűbb dísznövénye – nem véletlenül. Élénksárga és narancssárga színével megidézi a nyár és napsütés hangulatát.

 

Varádicslevelű mézontófű (Phacelia tanacetifolia)

Levendula kék színű, hosszú porzós virágokból álló virágzata a tavasz második, valamint a nyár első felében díszít, pillangó- és méhcsalogató. A mézontófű magas termetű, bokros habitusú felálló szárú egynyári növény, mely csoportosan ültetve lehet egy nagy kert különleges szépsége is. Vágott virágként otthonunk éke. Levélzetét a szőrös szárain fejlődő szárnyaltan szeldelt levelek alkotják.

 

Pompás rézvirág (Zinnia elegans)

Tömött fészekvirágzatát, sziromlevelek sokasága alkotja, amelyek a szivárvány szinte minden színében játszanak. A látványos virágok hátteréül a sötétzöld, hosszúkás, kissé szív alakú levelek szolgálnak. Gondozása nem egy bonyolult történet. 😉 A pompás rézvirág az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény, melynek őshazája Mexikó. Virágzása méhecskéinknek ritka kedvező: nyár közepétől, egészen október végéig.

 

Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

A hosszú száron nyíló, harang alakú virágok rózsaszín, lila, krém, sárga és ezek megannyi árnyalatában lelhetők fel. A hosszú virágszár tőlevélrózsából nő, melyet kissé hosszúkás, hegyesedő végű levelek alkotnak. A piros gyűszűvirág magas termetű kétnyári növény, mely nyáron díszít virágzatával. Látványos megjelenése miatt bármely erkély és kert egyik elmaradhatatlan növénye. Mivel kétnyári növény, ezért virágaiban a második évben gyönyörködhetünk, az első évben levelei fejlődnek ki. A piros gyűszűvirág erősen mérgező növény! A sütiket ne ezzel díszítsük és a kisgyermekek, kisállatok se férjenek hozzá 😉

 

Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

Nagyon egyszerűen nevelhető jó önvető képességű növény, melyet magvetéssel is könnyen szaporíthatunk. Változatosan felhasználható, erkélyen is kiválóan mutat, viszont mivel alacsony, ezért kertben talajtakarásra alkalmas. A pillangóvirág az őszirózsafélék családjába tartozó, egynyári dísznövény. Rózsaszín, bordó, fehér, vagy cirmos virágai közül válogathatunk.

 

Oroszlánszáj (Antirrhinum majus)

Vagy hívjuk inkább tátikának? 😉 Változatos szín- és méretváltozatokban lelhető fel, fürtös virágzatú, kevés törődést igénylő dísznövény. Kezdő kertészeknek, időhiánnyal küszködőknek és erkélyt bevirágosítóknak külön ajánljuk. Leggyakoribbak a félmagas, kb. 80cm körüli magasságot elérő fajták, de léteznek jóval kisebb törpe és futó oroszlánszáj fajták is. Egy szóval tényleg minden is! 😊 Virágzási ideje, május közepétől szeptemberig tart, amely nagyon méhecskeboldogító, de a nyár első két hónapjában a leglátványosabb a virága.

 

Búzavirág (Centaurea cyanus)

Számos nemesített változata létezik, melyek között teltvirágú fajtákat is találunk. Kék, rózsaszín vagy fehér színben pompázó virágai jellemzően tavasz végén és a nyár első felében nyílnak a vékony virágszár végén. A búzavirág is az őszirózsafélék családjába tartozó közepesen magas egynyári növény. Gyakran találkozni vele szántóföldeken, pipacs és más vadvirágok társaságában, viszont kaspóban és kertben is csodás.

Méhbalzsam (Monarda)

A méhbalzsam, ápolka vagy vörös indiáncsalán magas évelő növény, mely Észak-Amerikából származik. Mutatós kis virág, a bordó színű személyes kedvencünk, kis borzas virágai a szár végén nyílnak, a száron kissé hegyes, kellemes citromra emlékeztető illatot árasztó levelek sorakoznak. A lila, pink és bordó árnyalataiban játszó virágait a nyár második felében hozza. Jól mutat más növényekkel együtt, vagy csoportosan ültetve is.

Nárcisz (Narcissus)

A nárciszt úgy gondoljuk senkinek nem kell bemutatni 😊 Az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik legnépszerűbb tagja. A nemzetség számos nárcisz faja a tavasz, kora tavasz emblematikus virága. A nárcisz évelő hagymás növény, fajtáinak száma szinte végtelen, találunk köztük egészen kis termetű, kisvirágú, és persze magas, telt virágú fajtákat is, amelyek fehérben és a sárga árnyalataiban játszanak. Nárciszt mindenkinek, főleg a méheknek! 🙂

 

Évelő őszirózsa (Aster)

Az évelő őszirózsa népszerűsége, nem csak az őszi virágzási időben, hanem a viszonylag egyszerű gondozhatóságban is rejlik. Ahhoz, hogy élvezhessük a lila, kék, rózsaszín vagy fehér virágok pompás látványát, csak néhány egyszerű tanácsot kell betartanunk. Az évelő őszirózsa nemzetségbe mintegy 200, alacsony, középmagas, vagy magas termetű évelő fajt sorolunk, melyek élénk színű virágaikkal a nyár második felében, valamint ősszel díszítenek. A méhecskék pedig imádják.

 

Sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)

Hajtásai szürkészöld árnyalatúak, bolyhos szeldelt levelei szintén. Sötétkék vagy levendulakék virágai nyáron és ősz elején mutatják magukat, a méhek nagy kedvence. Bár hajtásai felállók, hajlamos arra, hogy szétterüljön, ráhajoljon a szomszédos növényekre, ezért hagyjunk számára elegendő helyet. A sudárzsálya felálló hajtású nagy termetű évelő félcserje, mely termete miatt főleg a nagyobb kertek díszítésére alkalmas. Jól társítható más növényekkel.

Krókusz (Crocus)

Tölcsér formájú, cirmos, sárga, lila, fehér színben pompázó virágai február végén, március elején a legszebbek. Ha nem erkélydísznek szánjuk, akkor kertekben csoportosan ültetve az évelőágyak, sziklakertek korai ékei lehetnek, de a ritkább lombú bokrok, fák alatt is bájosak és köszönik jól elvannak. A kerti krókusz vagy kerti sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó évelő növény. A maximum 10cm-es magasságot elérő, élénk színekben játszó krókuszok az elsők között jelzik a tavasz megérkeztét.

 

Kerti mályvarózsa (Alcea rosea)

Nagyméretű, kerek leveleivel, és a szár végén hozott élénk színű virágaival a májusi-júniusi díszei erkélyeinknek és kertjeinknek. Évelőágyakban is jól mutat az alacsonyabb virágok háttereként, de ültethető kerítés mellé is. A kerti mályvarózsa vagy festőmályva a mályvafélék családjába tartozó évelő növény. Nagy termetű növény, üreges szára, akár két méteres hosszúságot is elérhet.

 

Macskamenta (Nepeta × faassenii)

Nem meglepő módon a cicákra ellenállhatatlan hatást gyakorol, innen kapta a nevét. Tehát itt egy növény, ami nem csak téged, a méheket, de még a cicákat is boldoggá teszi. 😊 Igazi főnyeremény. 😉 A macskamenta amúgy közepesen magas bokros növekedésű évelő növény, mely Európában őshonos, de világszerte elterjedt. Levelei molyhosak, felületük kissé bőrszerű, és szürkészöld színben játszanak. Fehér, kék vagy lila színű ajakos virágai, a szár végén fürtöt alkotnak, tavasz végén és nyár elején nyílnak. Jól mutat amúgy kaspóban, sziklakertekben, kerti kőlépcsők, vagy utak szegélyeként is.

Kerti harangláb (Aquilegia vulgaris)

A tavasz végén és nyár elején nyíló sarkantyús virágai lila, fehér, bordó, rózsaszín árnyalatokban játszanak. Elvirágzása után meglehetősen jellegtelen a külseje, ahogy sok más hagymás növény esetében, úgy a kerti haranglábnál is számolni kell azzal, hogy levelei visszahúzódnak a hagymába, és üres helyet hagy maga után. Csak, hogy tisztázzuk: a kerti harangláb minden része mérgező! Se gyerek, se kisállat ne tudjon hozzáférni. A kerti harangláb, közönséges harangláb vagy sasfű amúgy bokros növekedésű évelő hagymás növény, hazánkban védettek a természetben található példányok. Változatos méretekben fordul elő, a törpétől a közepesen magasig mindenféle haranglábbal találkozhatunk.

Kék iringó (Eryngium planum)

A kék iringó egy magas, felálló szárú, szúrós évelő növény, mely gömbös virágzatával, valamint kék színével érdekes színfoltot alkothat kertünkben, más virágok társaságában. Jellegzetes virágai száraz virág díszekhez is használhatók. Ha a színeződés kezdetén levágjuk őket, lógatva, szellős, árnyékos helyen egyszerűen kiszáríthatók. Nagyon szép és a méhecskék is odavannak érte.

Nagyvirágú lednek (Lathyrus latifolius)

Ez egy erőteljes növekedésű, évelő kúszónövény, mely Közép és Dél-Európában is őshonos. Támaszték mellett felfuttatható (erkélyesek figyelem!), támaszték nélkül, földön elterülő, gömbszerű bokorrá fejlődik. Mérgező növény, magja különösen mérgező. Levélzetét zöld vagy szürkészöld színű lándzsás, vagy elnyúlt ovális alakú levelek alkotják. Fehér, halvány rózsaszín vagy fukszia színű virágai nyár közepétől, ősz elejéig nyílnak. Éljenek a boldog méhek! 😊

Japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica)

A fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban tündöklő virágai a nyár második felében kezdenek nyílni és az első fagyokig díszítenek. Határozottan méhecskeboldogító! A japán szellőrózsa nevével ellentétben, nem Japánban, hanem Kínában őshonos évelő növény. Innen került Japánba, ahonnan elterjedt Európában is.

Kárpáti harangvirág (Campanula carpatica)

Lila, fehér vagy kék színű csésze alakú virágait a nyár második felétől hozza, egészen az ősz elejéig. Szintén szuper hosszú ideig virágzik! Juhé! A mutatós virágok alkotta látványt, a szív alakú élénkzöld levelek egészítik ki. Jól mutat erkélyeken, sziklakertekben, vagy kerti utakat szegélyező ágyások alacsony növényeként. Alacsony, közepes termete ellenére igen feltűnő jelenség, a növény méretéhez képest kifejezetten nagy virágai miatt. Meseszép.

Illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum)

Ezen vicces nevű kis virág virágait április végétől csodálhatjuk meg, virágzása egészen a nyár elejéig tart. Jó árnyéktűrő képességű növény, ezért ha árnyékolt helyre keresünk virágzó növényt, akkor igazán jó választás. Az illatos gólyaorr alacsony termetű évelő dísznövény, mely helyes erősen tagolt leveleivel, valamint kis méretű, fehér, rózsaszín és világos lila virágaival díszíti be a számára szánt teret.

Galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria)

Egy másik vicces nevű virág 😊 Különleges levendula, kékeslila, vagy rózsaszín árnyalatú virágai a szár végén nyílnak tavasszal és nyáron, a pillangók és a méhek nagyon szeretik őket. Levélzetét nyeles, lándzsa alakú levelek, valamint szeldelt szárlevelek alkotják. Ez a virág közepes magasságú, évelő növény, amúgy a természetjárók tuti ismerik, mert száraz réteket, erdők széleit, valamint a sziklahasadékokat gyakran díszíti.

Díszhagyma (Allium sp.)

Egészen alacsony, törpe növésű, és akár másfél méter magas, hatalmas gömb virágú változatokat is találunk közöttük. Az ősszel elültetett hagymák tavasz végén és a nyár első felében pompáznak, épp abban az átmeneti időszakban, amikor a tavaszi hagymás virágok már kezdenek elvirágozni, a nyári virágok pedig még nem indultak be igazán. Imádják a méhek? Hát, naná! A díszhagymák az Allium nemzettség olyan hagymafajai, melyeket a kertekben évelő dísznövényként, és nem haszonnövényként ültetnek. Mostanában egyre több erkélyen is látni, pl nálunk is az egyik szomszédnál. 😊

Gyógy-és fűszernövények, amit kedvelnek a méhek

Motiválunk mindenkit arra, hogy a fenti virágok bármelyikével örömmel foglalkozzon, viszont ha a háztartásba is szeretne egy kis segítséget, az alábbi gyógy-és fűszernövények hasznot hozhatnak. A mellett, hogy otthon is fel tudjuk őket használni akár főzéshez, akár betegségek elkerülésének érdekében, még a méheknek is jót teszünk! Duplán jól járunk!

 

Borsmenta (Mentha × piperita)

A borsmenta az árvacsalánfélék családjába sorolható évelő növény. Eredete nem tisztázott. Kiváló fűszernövény és gyógynövény, de szerintünk őt se kell bemutatni, jótékony hatásai okozták legnagyobb népszerűségét, ezért sok helyen termesztik. Díszítőértékét lila színű fürtös virágai, valamint a szárán sorakozó fogazott levelek adják. Elég sokszínű kis növény! 🙂

Levendula (Lavandula angustifolia)

Senki se ismeri, ugye? 😛 Azért mesélünk róla még egy picit. Nem európai növény honossága tekintetében, mégis itt Európában fedezték fel, hogy a lila virágú, aromás illatú levendula gyógyászati célokra is használható, így gyógynövényként kezdték termeszteni. A közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula közepesen magas termetű, évelő, örökzöld növény, mely főként virágzatával lehet a kert dísze. Illata összetéveszthetetlen. Migrén esetén a homeopátiában is előszeretettel alkalmazott levendulaolaj a halántékra kenve enyhítő hatású [személyes tapasztalat alapján mondhatjuk; meglepő módon kellemesen tud enyhíteni].

Ahogy annyi minden más, úgy a levendula elterjedése is az ókorba nyúlik vissza, az ókori rómaiaknak köszönhetjük, akik a kellemes illatú örökzöld cserje virágát, illatosításra, és szépségápolási célokra használták fel. A középkorban a levendulaparfümök csak a legprominensibb hölgyek és urak engedhették meg maguknak. No, meg a méhek, ugye… 😉

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

A kerti kakukkfű közepes termetű örökzöld félcserje, mely a Földközi-tenger vidékén és Európa déli területein gyakori. Fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt kiváló, a francia és az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere… bocsi, az egyik! Mert még rajta kívül két ilyen klassz méheknek boldogságot okozó fűszernövény is van! Amúgy jól illik a különféle húsételekhez és levesekhez is, de lazac kakukkfüves morzsában sütve is isteni. Szabad földbe ültetve, valamint balkonládában is jól mutat köszönhetően nyáron nyíló lilás-fehér, vagy rózsaszín virágainak. Illata meg, nos, nagyon kellemes. 😊

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Istenem, mi nagyon imádjuk! A rozmaring népszerű fűszernövény, és nagyon egészséges is. Számos gyógyhatása ismert remek ízén és illatán kívül, forrázatával enyhíthetők a görcsök (értsd bármilyen görcs), és alkalmas a gyomor és az idegek erősítésére is. Levélzetét kicsi, hegyes, hosszúkás levelek alkotják, melyek sűrűn borítják hajtásait. A tavasz végétől kezdve, apró lilás árnyalatú virágokat is hoz. A rozmaring virága is ehető, és saláták friss adalékaként használják. A rozmaring kb. 1,5méteres magasságot is elérő örökzöld fűszer- és gyógynövény, mely Dél-Európából származik. Intenzív aromája van, jól illik a vadételekhez, egyéb húsételekhez és mártásokhoz.

Ez a növény könnyen termeszthető a kertben és virágcserépben egyaránt. Tetszetős és illatos leveleinek köszönhetően a rozmaring jól mutat az udvaron egy gyógyfüveskert részeként is. Mivel termesztése igen könnyű, gyakran ajánlják kezdő kertészeknek. A rozmaring dugványról, vagy magvakkal szaporítható.

Oregánó (Origanum vulgare)

A kertészetek zöldessárga, és fehér-zöld levelű változatokat ajánlanak, ezek valamivel mutatósabbak, mint a közönséges szurokfű. Fűszerként leveleit használjuk, melyeket a virágzás előtt érdemes betakarítani. Az oregánó közepes termetű évelő növény, mely a mediterrán konyha elmaradhatatlan fűszerei közé tartozik, a kertben, mint talajtakaró növény funkcionálhat, de cserépben és balkonládában is nagyszerűen mutat. Nem túl díszes növény, némi díszítőértéket az apró, kerek, kissé hegyesedő levelek alkotta levélzete, valamint nyáron nyíló rózsaszín, vagy fehér virágai kölcsönöznek számára. Utóbbit a méhek nagyon komálják.

Borsikafű (Satureja montana)

A hegyi borsikafű, hegyi borsfű vagy hegyi csombor alacsony, közepes termetű, évelő növény, közeli rokona az egynyári kerti borsikafűnek (Satureja hortensis). A növény felfelé törő szárait sűrűn borítják a vékony, tűlevélre emlékeztető levelek. Virágai bár nem igazán látványosak, méhcsalogatók, fehér vagy halvány rózsaszín árnyalatúak.

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Amellett, hogy sokféle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, balkonunk és kertünk dísze is lehet, 50-80cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival tüneményes látvány. Az orvosi zsálya Dél-Európából származik, kellemes illatú félcserje. Kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is, kékeslila virágaiért pedig a zümmögő barátaink vannak oda.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica)

Az orvosi angyalgyökér vagy angelikafű magas termetű, kétnyári fűszer és gyógynövény, mely Észak-Európában, valamint Európa magasabb hegyvidékein őshonos. Az akár 2 méteres magasságot is elérő növény, kellemes világoszöld színben pompázik, beleértve virágát is. Nagyobb erkélyek szélén, vagy éppen kertekben is mesésen mutat nagyméretű, tömött, gömbölyded ernyős virágzatával, mely nyáron van igazán erej teljében.

Kerti borágó (Borago officinalis)

Ez egy közepes termetű bokrosodó növekedésű egynyári gyógynövény, nem mellesleg látványnak sem utolsó köszönhetően kék színű, csillagra emlékeztető virágainak. A méhecskék is előszeretettel látogatják. Levélzetét a szőrös száron sorakozó, lándzsa alakú, hullámos szélű levelek alkotják. A borágó sokrétűen felhasználható növény, olaja a száraz, gyulladt bőr kezelésében tesz jó szolgálatot. Zsenge leveleivel mártások és saláták ízesíthetők, szintén fogyasztható kinyílt virágaival pedig ételeinket dekorálhatjuk.

 

Kifejezetten kertekbe ajánlott növények

 

Nyáriorgona vagy másnéven pillangócserje (Buddleja davidii)

Hamarosan itt az Anyák napja és kiben ne szólalt volna meg kapásból az “orgona ága” sor? 😊 Ugye, hogy ugye? Nos, ez a bájos növény Kína és Japán területéről származik, gyors növekedésű, és kimondottan díszes cserje. Felfelé álló szárain nyíló bugás virágaival igazán pompás látvány. Fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai nyár közepétől, egészen októberig ékesítik kertünket. Határozottan méhecskeboldogító! A növény lombozatát lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelek alkotják. A nyáriorgona magában ültetve, szoliterként, valamint csoportba ültetve egyaránt a kertek dísze.

Nagyvirágú tárnicslonc (Abelia x grandiflora)

A rendkívül mutatós díszcserje ívesen széthajló ágrendszerű, hajtásait sűrűn borítják az ovális, sötétzöld színű, fényes felületű levelek. A nagyvirágú tárnicslonc kb. 1,5-2 méteres maximális magasságot elérő fél örökzöld vagy lombhullató cserje, melyből nyíratlan sövényt nevelhetünk, vagy előkertünket díszíthetjük vele. Őszi levélszíne is dekoratív növénnyé teszi, levelei bíboros árnyalatban játszanak ősszel. Halvány rózsaszín árnyalatú, illatos, tölcséres virágai a nyár közepétől egészen ősz közepéig nyílnak. Méhek kedvence ő is!

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

Az egybibés galagonya maximum 10méteres magasságot elérő, szabálytalan alakú, kimondottan mutatós, kis virágzó cserje. Haragos zöld színű, szeldelt leveleivel, a tavasz második felében nyíló virágaival, valamint őszi, vörös, gömbölyded terméseivel egyaránt bájosak és dekoratívak. Hófehér virágai, kellemes illatot árasztanak. Kiválóan alkalmas természetes hatású, valamint nyírott sövény nevelésére is, de inkább próbájuk megőrizni a virágait, hogy segítsünk a méheknek.

A választás lehetősége

Semmi sem kötelező, viszont a fenti felsorolás talán segítséget nyújthat mindenkinek, aki szeretne még tenni a méhek kedvéért. Használjátok ki a jó időt, s amíg tart ez a vírus helyzet, addig is a természetért sokat tehetünk, otthonról is. Mi bőszen dolgozunk, tervezzük a következő kampányokat, segítjük a szervezeteket akik a méhek kapcsán lépéseket tudnak tenni, de igazából akkor működik mindez, ha egy közösségi erő is társul mellé, ami csak Veletek valósulhat meg! 🙂 Szóval irány ültetni! 🙂

A következő részben megnézzük azt is, hogy milyen külső tényezők vannak, amik befolyásolják a méhek éltetét (rajtunk embereken kívül is van szegényeknek bajuk). Szeretnénk ha ezt az oldalt is picit jobban látnátok! Találkozunk jövő héten! 😉

Tájékoztatunk hogy a weboldalon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.
A honlapunk használatával a tájékoztatásunkat tudomásul veszed.