Csöppek, zseniálisak és pótolhatatlanok. Ha azt hitted mindent tudtál róluk, hát, kösd fel a gatyád, mert ez még mindig semmi. 😊Egy pici kitéréssel, és egy nagy-nagy felhívással indítjuk a ZÜMMisuli 8. részét, tudni illik, ma, május 20-n van a méhek nemzetközi világnapja! Valójában Magyarországon április 30-n ünnepeljük, de nemzetközileg az ENSZ ezt a napot nevezte ki! 🙂

Azért május 20-a mert, Anton Jansa, az első méhészeti iskola vezetője ezen a napon született , 1734-ben! Antonnak köszönhetően picit közelebb kerültünk ahhoz, hogy felismerjük a méhek fontosságát, de most 2020-ban is van még mit tenni bőven, és az emberiség egy kis szelete jött csak rá arra, hogy méhek nélkül mi sem létezhetünk! A mai ZÜMMisuli részben hoztunk pár érdekességet ezekről a szeretnivaló kis rovarokról, ezzel mutatva nektek hogy ők “nem csak” rovarok, hanem nagyon is intelligens, játékos lények!

 

Érdekességmorzsák a mi ZÜMMboráinkról

Fantasztikus szaglás

Korábban , a ZÜMMisuli 6.napján hoztunk nektek pár érdekes virágot, amivel fel lehet dobni a lakást / kertet. A méhek ezeket a kis virágokat imádják, de nem a színük miatt… Természetesen csalogatják őket az illatukkal, és ugyan ez igaz a kaptárra is! A háziméhek egyedi illat alapján ismerik fel saját kolóniájukat. No, igen, nekünk is ismerős az “otthon illata” kifejezés. 😊 Minden kolóniának saját illata van, melyet a méhek 170 szaglóreceptoruk segítségével könnyedén felismernek. Viszonyítási alapul: a gyümölcslegyeknek mindössze 62, a szúnyogoknak pedig 79 receptoruk van.

Tánci-tánci

A méhek tánccal kommunikálnak. Karl von Frisch biológust az a kérdés foglalkoztatta, hogy egy háziméh, amely táplálékot talált, vajon hogyan értesíti erről a többi méhet. Megfejtette a méhek kommunikációjának egyik fontos elemét, a körtáncot, ami azt jelzi, hogy élelem található a kaptár 100 méteres körzetében, valamint a rezgőtáncot, melynek jelentése, hogy a táplálékforrás 100 méternél messzebb van. A háziméhek kommunikációjára vonatkozó alapvető ismereteink az ő kutatásain alapulnak. Apropó, el tudjátok képzelni, ahogy reggel bejön a főnökötök és eltáncolja az aznapi teendőket? Ugye, milyen vidáman indulna így mindennap? 😉 Biztosan szívesebben is mennének sokan dolgozni (nevetni). 😛

Szemtől szembe

A háziméheknek és sok más rovarfajnak összetett szeme van, ami több ezer úgynevezett ommatídiumból áll. Minden egyes ommatídium olyan, mint egy-egy önálló egyszerű szem. A gyors repülésű rovarok, mint például a háziméhek, akár 300 képet is láthatnak másodpercenként – csak viszonyítási alapként, mi emberek nagyon max. 65 képpel bírunk el, aztán kiakad a mérő. A háziméhek ráadásul az ultraibolya fényt is látják, ami az ember számára láthatatlan. A virágok alkalmazkodtak ehhez a tulajdonsághoz: egyes pigmentjeik képesek UV fényt felvenni és visszatükrözni, mintegy „leszállópályát” biztosítva a méhnek a virág nektárjához és pollenéhez. A méhek tudják, hogy a virág közepén látható sötét pontok a nektár helyét jelzik. Egy másik különbség a méhek és az ember szeme közt, hogy a méhek nem érzékelik a piros színt, szóval hiába lengetitek nekik a vörös posztót mint a bikának. A piros az egyik legszebb szín… szegények…

Rajzás, avagy így szaporodj szuperorganizmus módra


Mindannyian láttunk már méhrajzást. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a rajzás a háziméh kolóniák természetes sokasodási módja.Ezért sem szabad többek közt ilyenkor megzavarni (pl. hesegetni őket.).  Amikor a kolónia elért egy adott méretet, a királynő petéket rak, melyekből 16 nap elteltével új királynő kel ki. Nem sokkal az új királynő kikelése előtt az előző királynő a dolgozók kb. felével útra kel, hogy helyet keressen egy új kolónia alapításához.

Tudtad, hogy…?

Minden vallási nézetet félre téve is tudjuk, hogy 16.000 évesek a legősibb mézzel kapcsolatos leletek. Napjainkban újabb és újabb felfedezések jönnek, amik a méhekkel kapcsolatosak. Pótolhatatlan kis lényekről van szó, ezért is fontos, hogy foglalkozzunk Velük!

Mi itt a ZÜMMizériánál nem tudunk elég hálásak lenni Nektek, akik velünk közösen harcoltok a kis csíkos barátainkért! Minden ékszerünk, és minden leendőbeli termékünk rájuk hívja fel a figyelmet! Viseljétek nagy nagy szeretettel mindet, és beszélgessetek mindenkivel róluk, így lesz igazán erős a méhek iránti mozgalom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük